CRÒNIQUES DE LA COLÒNIA (III)

RECAPITULEM

  • Com em sento? Ciutadà d’una República fruit del desig majoritari del seu poble expressat lliurement a les urnes malgrat les traves aplicades des de la metropoli. Amb un govern democràticament escollit. Em sento dins un projecte que fa trempar, tenim un futur esperançador i la capacitat d’assolir-lo.
  • Tenim però la República segrestada, som territori ocupat. Hem declarat la República sense tenir control dels diners (ni tant sols recaptem els impostos del territori) i sense el control de la força (no tenim exèrcit i la nostra policia és bàsicament una unitat civil a la que no podem demanar gaire més)
  • Tenim una clara vocació pacífica. Volem convèncer i no vèncer, però en cap cas imposar res que no vulgui la majoria.
  • Certament tenim una societat fraccionada, potser 50/35/15 (catalanistes, espanyolistes i “comuns “no definits per autodefinició. La situació ha polaritzat les parts, les pors i la propaganda està impermeabilitzant a tots del diàleg, la capacitat de raonar.

ESDEVENIMENTS

Quan divendres KRLS proclamava la República Catalana al Parlament, llevat il·lusos -que n’hi ha-, era evident que estàvem fent un gest davant el món. Mostrar que el poble pacífic que va  votar independència culminava allò que les urnes van decidir.

Era evident que aquesta proclamació no podia esdevenir plena sense l’acord amb Espanya o l’ús de la força -entesa com a oposició violenta a la ocupació que suposa no donar compliment a la voluntat popular-. 

Evidentment Catalunya no te encara infrastructures pròpies per exercir la independència. No cal oblidar que el compromís del Govern Puigdemont fou convocar el referèndum en 18 mesos i en cas de guanyar-lo encetar una època de transició. I sols hi ha transició si la contrapart accepta la voluntat popular. No cal sentir-se decepcionats, el nostre govern ha fet tot allò que era raonablement possible.

El reconeixement exterior te a veure amb la realitat, no es reconeix allò que és una utopia, de moment.

 

ON SOM

Atesa la poca transparència de molts dels actors, per ambdues parts. Sols podem fer estimacions. Les meves són:

  • Segment republicà (o nacionalistes catalans). Estem perplexes per la manca de capacitat de raonar del Gobierno de España. Estem “conformats” amb el 155, ja sabíem d’antuvi que s’aplicaria com a eina d’humiliació i laminació de l’autogovern -vertader objectiu del PP-. Entre les nostres files tenim decepcionats (aquells que pensaven que tot era bufar i fer ampolles), esporuguits (aquells que tenen cert patrimoni i la sensació de que pot ser devaluat o directament incautat des d’Espanya) i realistes (els que saben que els bons àpats es cuinen a foc lent, amb paciència i resiliència). Confiem en els realistes, si us plau, sense perdre la il·lusió i la esperança.
  • Segment monàrquic (o nacionalistes espanyols). Els veig eufòrics. Fins el punt que afronten les eleccions proposades a 21/12/2017 sense complex. Els veig amb ganes de dir que acceptaran qualsevol resultat -malgrat no ho acaben de manifestar no fos que massa democràcia els obturés la gola-. Veure Iceta (PSC) retratant-se al mig del PP és una foto impagable, diu més que una enciclopèdia il·lustrada. Recordeu el “libranos de Rajoy… “ que predicava davant el Sànchez de PSOE?

Per adobar-ho tenim el cabdill indígena KRLS a Bruseles i no sabem ben be per què, a l’hora que tenim el President colonitzador amb imatge entre paternal i resignat.

Des de la colònia entenem el paper de Rajoy, actuarà a la gallega i deixarà que la feina bruta sigui cosa de fiscals i jutges, al·legant separació de poders!  (ull, avui el Fiscal Maza ha dit que manifestar-se al carrer és un acte de rebel·lió o sedició tant greu com entrar amb armes al Congrés, i s’ha quedat tant ample!!, que es preparin els moviments obrers o socials davant aquesta doctrina). Probablement durant els propers dies veurem Espanya actuar tal i com ja va proposar-se el 1716 “…pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado…” O sia, guant de seda… però recentralització, castellanització i economia extractiva a favor de Madrid.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.