NO NECESSITEM GOVERN DE COALICIÓ A CATALUNYA

Sovint sentim dir cal que ERC s’incorpori al govern català amb la finalitat de tenir el que molts anomenen “govern sòlid”, doncs mira, jo no ho vull pas. I ara us exposo el per què:

Un govern de coalició sols pot donar-se quan hi ha afinitats de programa en la gestió de govern. No és el cas de CiU i ERC, el primer amb solucions de gestió més conservadores que el segon. El tripartit d’en Maragall i Carod era coherent en les idees i a la seva manera va funcionar (va portar fins el límit l’esforç de que Catalunya pogués estar integrada dins Espanya amb comoditat). El segon tripartit fou un desastre, un error estratègic de ERC en no valorar prou be el “cop d’estat” que el PSC havia patit des de el PSOE i el que implicava. Potser hi va haver por a dir no a Montilla per ser andalús, quan calia dir-li no per ser un buròcrata sotmès a Madrid  -també anomenat “polític professional”-, potser en Puigcercós tenia massa ganes de manar.

ERC i CiU coincideixen força en el programa nacional de Catalunya, el camí cap a la independència.  Una tasca de poble no pas de govern, un projecte que neix del poble i arrastra als polítics. Es reforça amb la presència de dos partits amb vocació catalana tant al govern com a la oposició. I això és normalitat de país.

També per que crec que els governs en majoria són particularment nefastos pels països (comunitats, ajuntaments, consells, etc), les majories absolutes són el marc idoni per la corrupció i la involució.  Els governs en minoria exigeixen pacte constant, demanen imaginació, esforç conciliador i per tant tenen moltes més possibilitats d’assolir èxit.  Els governs en minoria estimulen als líders polítics, tant del govern com de la oposició, ja que ambdós adquireixen importància. Aprenen a governar des de el pacte.

I finalment també per estètica. Seria denigrant pel Parlament català que la figura de cap de la oposició estigués representada per Navarro o Camacho.  El debat de la gestió restaria barrejat i condicionat pel debat del nostre futur polític, el constant discurs demagògic tindria un focus d’emissió prou potent com és la figura de Cap de la Oposició.  Aprofitem doncs que no s’han guanyat a les urnes el lloc per evitar que el prenguin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.