DIRECTOR DE BANC IMPUTAT PER VENDA DE PREFERENTS

Un jutge de l’Audiència Nacional ha imputat formalment a un Director d’oficina bancària per frau a la venda de preferents. Sense conèixer el cas en detall puc suposar que parlen d’una venda de subordinades o preferents feta un cop iniciada l’actual crisi. La venda abans no semblaria pas delicte, a les hores el paper financer mereixia les millors qualificacions i gaudia de liquiditat als mercats. 

S’ha obert una nova via per veure si hi ha responsabilitat en aquell que va vendre els títols sense explicar la situació de mercat esdevinguda a finals de 2008 amb la guspira de fallida de Lehman Brothers. El tema era més que previsible, com anticipada al meu blog a desembre passat, i certament ha generat violència psíquica i física contra bancaris -no pas banquers- per part de persones afectades i indignades amb raó. 

És clar que el venedor del producte te responsabilitat. Cal pressuposar que qui va vendre els productes financers en coneixia les característiques essencials (no liquiditat en els mercats a valor nominal, risc de cobrament d’interès i risc de capital vinculat al futur de l’emissor), també cal pressuposar que qualsevol client degudament advertit de les característiques del producte hauria declinat comprar. Menys si les seves expectatives eren les d’un compte d’estalvi a termini. 

Ara be, llevat que la justícia sigui cega, intuirà que darrera la gestió del Director hi ha d’haver algun tipus d’instrucció clara i precisa que el va portar a cometre l’acte. Algun tipus d’ordre prou contundent i amb suficient grau d’intimidació com per obligar a un professional -ho presumeixo- a cometre un acte que atenta precisament a la ètica professional dels banquers. 

Si el jutge vol arribar fins el fons trobarà les respostes. Que pregunti. Potser alguns ex-directius d’Entitats d’estalvi, generosament retribuïts i millor indemnitzats agafaran mal de ventre i hauran d’amarrar els seus iots adquirits amb sucoses indemnitzacions cobrades de les Entitats que van conduir fins a la liquidació per dilapidació dels fons propis en nefastes inversions dins el sector de la promoció immobiliària, Entitats sovint centenàries i amb boniques històries socials darrera. 

Que es faci justícia i que tots hi col·laborem si cal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.