Arxiu mensual: desembre de 2012

ANY 2013: RESET I ARRANQUEM, això funcionarà

Quatre pensaments per entrar al 13é any  del segle XXI. 

A l’àmbit social proper la crisi posa la nostra societat de genolls. Però hi ha brots verds, i tant. Comença a quallar la idea de que el creixement permanent -entorn consumista- no és el camí i que cal explorar-ne d’altres com el repartiment del treball i la justa distribució de la riquesa que és eina de justícia social i benestar comú.

Els nostres joves estan aprenent de la dura experiència a marxa forçada, també comencem a veure’n resultats- Del pasotisme cap a la responsabilitat, i aquest és el pas imprescindible per per pilotar la pròpia vida i assolir èxit. Certament hi ha joves decebuts, destrempats o senzillament deprimits. Però els exemples d’alguns que ja estan assolint èxit ajudarà a guanyar un futur millor.  

A nivell mundial sembla que poques coses canvien, però vist amb perspectiva temporal podem afirmar que certament el món millora, en tenim exemples clars al Sud, tant dins els continents Africà i Asiàtic com especialment l’Americà. Hi ha molt a fer, però seguim adaptant realitats vers un món millor. Amb el temps ha de quallar la idea de que no podem exigir una societat del benestar si aquesta no és també a l’abast dels nostres veïns i germans.

A nivell polític anem tirant. Poc a poc quallarà la idea de que la política és la ciència que regula l’administració del bé públic, d’acord amb la voluntat de les diferents sobiranies en funció de l’abast de la decisió. Poc a poc els fonamentalistes retrocediran fins la seva desaparició gràcies a la cultura i la formació dels pobles. Ens treurem de sobre le lleis emanades de Déu i fronteres pintades per reis inspirats per l’Esperit Sant o potser per un mal cognac.

Localment els catalans tenim l’oportunitat de ser protagonistes del procés de modernització política que precisa Europa per tornar a ha liderar el progrés i la creació cultural. Podem contribuir a l’nici del camí cap a la fi dels Estats-Nació post medievals per donar pas a una Europa moderna i forta per adhesió de voluntats dels seus pobles i no pas una Europa de vetos i reietons, de rics i pobres, de dominadors i dominats. S’ha generat il·lusió vers els objectius, la clau per assolir-los, que no defallim. 

I a nivell familar, cada ovella al seu corral. Però si us plau, estiguem atents per ajudar i ser ajudats, són temps difícils i quan hi ha problemes les estructures familiars trontollen -just al contrari de la dita-, lamentablement aquests temps de crisi han dut a trencaments poc previsibles fa uns anys. La nostra societat gaudeix de poca paciència i sovint te un nivell d’exigència basada en ideals irracionals -de Hollywood com qui diu-.

OBEDIÈNCIA DEGUDA VS RESPONSABILITAT INDIVIDUAL

Darrerament la premsa ha esmentat episodis violents en sucursals bancàries vinculats a clients perjudicats per operacions fetes. Ja sigui per execucions de crèdits impagats o darrerament per pèrdues derivades d’estalvis dipositats en Deute Subordinada i Participacions Preferents, principalment dels Bancs actualment nacionalitzats com són Bankia i Catalunya Caixa entre altres.

Podeu ampliar informació a través de:

I moltes més referències que trobareu seguint la premsa o el Google.

Sense disculpar agressors però, cal valorar el grau de responsabilitat de les persones implicades, empleats de banca.  No pot rebre el mateix tractament un empleat que ha venut Deute Subordinat o Preferents abans de la crisi, quan el producte gaudia de màxima liquiditat –durant molts lustres- i millor rendiment que el termini tradicional, que aquell qui ha venut el producte un cop els mercats secundaris ja anunciàvem fortes davallades  de valor.

En resum, sap molt de greu que una persona resti perjudicada per la pèrdua de valor d’un producte. Ara be, si va adquirir-lo abans de 2008 probablement hem de considerar que va ser perfectament atès, tractat com un client preferent doncs van oferir-li el millor producte que el banc disposava, en termes de rendiment i liquiditat.  Ara be, aquell que va adquirir els títols de durada indefinida a partir de 2010 i va pagar l’import nominal, sembla clar que no va ser informat dels riscos que corria. Òbviament  d’aplicar la normativa MiFid vigent  a les hores, no hauria contractat el producte amb preu de compra a la par.  

I aquí és on volia arribar. Qui és el responsable de la situació? Sovint el personal de les oficines eludeix la responsabilitat argumentant “obediència deguda” i traslladant la responsabilitat als seus caps. No hi ha dubtes respecta que les Entitats van incentivar els mercats secundaris interns de forma artificial i cercant compradors desinformats o vulnerables, de fet el BdE va tenir que arribar a prohibir les operacions i està duent a terme una investigació al respecte. Fins i tot les Entitats reconeixen venda fraudulenta en acords de recompra propiciats per reclamacions a organismes de pre-judicials.  

Això situa molts empleats a l’alçada del soldat a qui el cap li mana disparar contra la multitud desarmada. És suficient “complir ordres” per tenir la consciència neta?, certament tots els sectors professionals coneixen les pressions laborals i per tant les conseqüències d’incomplir instruccions, per injustes o poc legals que siguin.

Deixo doncs un nou tema a debat. Què fer quan les pressions laborals internes porten a cometre accions ètica i professionalment deplorables, ja no entro en temes legals. Ser herois sovint no és possible, potser seria més senzill legislar adequadament i cercar els últims responsables a qui cal demanar responsabilitats. Però si us plau, estalvieu-vos la violència vers els bancaires, senzillament són treballadors dins la societat.