1×10 MIRA SI SOM COMPLICATS

Avui parlaré de senyals de tràfic. Mira quina tonteria tant gran. Ho relacionaré amb el sistema polític i acabaré deduint que els països de parla anglosaxona s’ho munten més be.

He viatjat uns dies per Escòcia, a banda d’adaptar-me a la conducció per l’esquerra em va sorprendre molt favorablement una cosa. Per cada 10 senyals de tràfic que hi ha a les nostres carreteres allà sols n’hi ha 1.

Així de simple. Les nostres carreteres semblen arbres de Nadal decorats amb llum i color. De tal forma que has d’estar permanentment atent a les mateixes en descuit de la conducció. Allà era més senzill, senyals “les justes”. Això si, les carreteres ben pintades o be senyalitzades amb els reflectants que tant ajuden a conduir de nit.

I ara, prenent-me llicències diverses, extrapolaré el tema a la legislació. Els països anglòfons tenen menys legislació i més sentit comú representat per jutges i advocats. O a l’invers, aquí legislem tant (és impossible llegir tota la normativa que cada any publica BOE i DOGC, físicament impossible per una persona) que arriba un punt en el que és molt complicat complir la Llei, per contradictòria o per impossibilitat d’assimilació. Us val com exemple la normativa relacionada amb IRPF?, mireu-vos el manual on per cert no hi surt tot.

A més, opino que un gruix legislatiu massa gros (o masses senyals de tràfic) faciliten “despenjar-se” o oblidar-se. O sia, fomenten el seu incompliment.

Voler-ho legislar tot també ajuda a irresponsabilitzar les persones, res tenen a decidir i en lloc han d’aplicar el sentit comú. Per tant les protegeix de responsabilitats i això no és bo. Cal retornar responsabilitats als humans, cal que tothom assumeixi la càrrega de responsabilitat que li pertoca.

Proposo dons una reducció dràstica del cos legislatiu que ens afecta (l’Europeu, Espanyol, Català, etc etc) i quan tinguem dubtes d’interpretació ja anirem a jutjats i farem els recursos que calgui. Potser gastarem més calés amb Justícia, però n’estalviarem molts en burocràcia administrativa i temps perdut en la confusió. Val com exemple, si assenyalo “curva perillosa” cal també indicar “reduir velocitat”, la majoria dels mortals deduiriem fàcilment la segona recomanació a partir de la primera, o no?

AFEGITÓ
Fa un temps un company m’explicà una xafarderia. Que al port esportiu de Palamós hi ha un empresari que cada dos/tres anys renova iot de luxe, que aquest empresari te “l’exclusiva” nacional catalana dels panells il·luminats de les carreteres (aquells que compten morts i llencen avisos varis). Algú ho sap del cert?  Són d’alta tecnologia? Per què hi ha tant marge en el producte? Hi havia un concurs per tenir exclusiva?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.